Hardcore Henry e filmul care te pune pe tine în mijlocul acțiunii

de: Horia Despa
11 02. 2016

Jocurile au început să influențeze cultura pop americană dintr-o poziție extrem de dezavantajată odată cu începutul anilor ’80. După mai mult de 30 de ani industria filmului le dedică, într-un final, un omagiu.

Deși nu este prima oară când filmele artistice au ca subiect cultura jocurilor video, Hardcore Henry este primul film care nu vorbește despre un joc ci este în sine un joc video căruia publicului îi doar lipsește controlul efectiv. Dacă până acum filme precum Tron sau Gamer vizau jocurile video ca un fel de poveste moralistă spusă din afara jucătorului propriu-zis, Hardcore Henry pune publicul în ochii jucătorului, spunându-i povestea exact așa cum ar experimenta-o în fața unui calculator.

Inspirat din genul jocurilor FPS (First Person Shooters), Hardcore Henry oferă o serie de premize clișeu adesea întâlnite în jocurile de acest gen, doar ca să ofere o scuză cât de cât justificată pentru ca personajul principal să înceapă să împuște în jur.

Proiectul a luat naștere în urma succesului pe care regizorul filmului, Ilya Naishuller, l-a avut inițiat pe YouTube acum trei ani cu filmulețul Bad Motherfucker” dedicat trupei Biting Elbows, care a adunat peste 31 de milioane de vizualizări. 

După ”Bad Motherfucker”, Naishuller a reușit să strângă 250 de mii de dolari pe IndieGoGo în Decembrie 2014, ca apoi să încheie un contract de distribuție cu STX Entertainment. Hardcore Henry este povestea unui personaj al cărui nume este omonim cu titlul filmului, care se întoarce din morți cu un trup robotizat și se luptă cu o pleiadă de mafioți pentru a-și salva soția. Filmul beneficiază de o distribuție impresionantă precum Sharlto Copley (District 9) și Tim Roth (Reservoir Dogs).

Această tehnică de filmare este, oarecum, o noutate totală în industria filmului, Hardcore Henry fiind primul care se desfășoară în totalitate din perspectiva personajului principal. Inspirat de clipurile filmate cu camere GoPro de pe YouTube, Hardcore Henry are posibilitatea să genereze un nou stil de cinema. Chiar și așa, rămâne de văzut în Aprilie anul acesta dacă și povestea reușește să se ridice la nivelul inovației stilistice pe care filmul o propune.

În orice caz, ar fi interesant de văzut cum noua tehnologie de realitate virtuală ne-ar ajuta să vizionăm acest film. Cred că imersiunea ar fi totală.